Connect with us

Featured

HIT! ŠVINDLERI se vraćaju na naše MALE EKRANE! A evo i KADA i na KOM KANALU!

Published

on

Od subote 3. jula, na kanalu Superstar od 21.00 kreće emitovanje serije Švindleri. Scenario potpisuje Đorđe Milosavljević koji je u intervjuu za sajt RTS-a otkrio šta znači reč „švindleri“, gde je Palanka u kojoj se odigrava radnja i koji će to roman domaćeg pisca uskoro biti ekranizovan. Prva sezona serije na čijem se nastavku već uveliko radi emitovaće se vikendom od 21.00.

Pročitajte još HIT! Glumac Andrija Kuzmanović staje na ludi kamen. EVO i kada!

Tridesete godine prošlog veka. Meštanin Palanke dobija milion dinara. Niko ne zna ko. I od jedne učmale sredine, Palanka se pretvara u poprište zanimljivih događaja. Menja se pejzaž mesta, ali i ljudi.

Ili zapravo ne? Možda je srećna novost samo omogućila da neke stvari izrone iz prašine?

Pročitajte još Igra sudbine – ŠOK! NORA konačno rešila da OTKRIJE SVE! Evo šta NOSI NA DUŠI!

Đorđe Milosavljević za RTS otkriva da li neko može da se prepozna u ovoj seriji, ali i mogu li domaće serije da pariraju stranim.

Šta znači reč „švindleri“? Ko su švindleri?

Sama reč „švindleri“ je jedan lep germanizam – lep, jer i na srpskom zvuči zanimljivo, kao nešto se uvrće, zavrće, pretvara. Švindl je prevara, a švindleri su prevaranti. Dva glavna junaka serija „Švindleri“, Ika i Boža, žele da budu profesionalni prevaranti, što će reći švindleri. Ipak, kako će pokazati priča serije, to nekako ne odgovara njihovim pravim karakterima, zbog čega ih švindlerske ambicije uvale u ozbiljne nevolje.

Pročitajte još ŠOK! Konačno otkriveno! Evo PO KOME je SLOBODA MIĆALOVIĆ dobila IME! Iza svega se krije TUŽNA LJUBAVNA PRIČA! A evo i KOJA!

Radnja serije „Švindleri“ odvija se u Palanci. Je li to izmišljeno mesto ili ste nekom postojećem promenili ime?

Mesto je izmišljeno, to je jedna prava srpska arhi-palanka. Kad sam joj davao ime, padala mi je na pamet i Palanka, koja se pominje u romanu i seriji „Koreni“. To je palanka koja ima sve prave palanačke osobine – ovde moram da dodam da sam se, kako će se u finalu serije pokazati, trudio da tu i takvu palanku, ocrnjenu i oklevetanu u srpskoj kulturi, na izvestan način i odbranim.

Pročitajte još Vojin Ćetković OTKRIVA kada POČINJE snimanje NASTAVKA serije TAJNE VINOVE LOZE i kad STIŽE na TV! EVO šta će biti s dramom KALKANSKI KRUGOVI!

Serija je urađena po stripu koji je izašao 1993. Koliko je izazovno napraviti scenario po stripu?

Serija je inspirisana stripom, koji sam radio sa crtačem Bradom Milutinovićem i koji je nedavno objavljen kao album u izdanju „Sistem komiksa“. Ipak, nije reč o doslovnoj adaptaciji, priča kreće od slične situacije ali se različito razvija u seriji i stripu – osim toga, rekao bih da se iz stripa u seriju „prokrijumčarila“ i i specifične strip estetike, vezane za način na koji su predstavljeni karakteri junaka, pa i sama Palanka, kao mesto u kome se priče dešava.

Pročitajte još EKSKLUZIVNO Pogledajte TREJLER za film JUŽNI VETAR 2: UBRZANJE! Maraš RIZIKUJE svoj ŽIVOT da bi spasao Nenada! Evo hoće li PREŽIVETI… (VIDEO)

Gde ćemo se prepoznati u „Švindlerima“, mi koji živimo danas? Koje probleme i dileme delimo?

Priča „Švindlera“ dešava se tridesetih godina prošlog veka, ali neka opšte mesta iz naše stvarnosti svakako su zajednička. To bi moglo da se pre svega odnosi na lik Sofre Ignjatovića, u sjajnom tumačenju Gagija Jovanovića, koji predstavlja političku konstantu palanke, gradonačelnika, ili „palačelnika“, koji je na tom mestu oduvek, i planira da tu ostane zauvek.

Foto Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Izvor: filmitv.rs/RTS

Advertisement