Connect with us

Featured

HIT! Stiže nova domaća serija RATNE PRIČE SA KOŠARA! A evo i KADA!

Published

on

Posle dokumentarno-igranog filma „Ratne priče sa Košara”, koji je zabeležio izuzetnu gledanost i interesovanje gledalaca, od srede 24. marta na Drugom programu RTS-a biće emitovane tri epizode o borbama na jugoslovensko-albanskoj granici 1999.

PROČITAJTE JOŠ OTKRIVAMO – Evo gde se STVARNO nalazi i KAKO IZGLEDA zgrada KAN HOLDINGA iz serije IGRA SUDBINE!

Bitka na Košarama je u novijoj istoriji postala sinonim za odbranu otadžbine. Napad je započeo 9. aprila kada su snage UČK potpomognute NATO snagama i regularnim jedinicama vojske Republike Albanije napale graničare VJ u oblasti karaule Košara. Bio je to pokušaj kopnene ofanzive iz pravca Albanije. Namera neprijateljskih snaga bila je da preko teško prohodnih Juničkih plnina, gde se i nalazila karaula Košare, probiju liniju odbrane jugoslovenske vojske i da se spoje sa snagama terorista koje su se nalazili u Metohiji, u rejonu Peći.

PROČITAJTE JOŠ Da li ste već otkrili NAJVEĆU TAJNU serije KALKANSKI KRUGOVI? Njih DVE glumi ISTA GLUMICA! A evo i ZAŠTO!

Dokumentarni serijal „Ratne priče sa Košara” obuhvata tri epizode i donosi nova svedočenja i rekonstrukcije najznačajnih i najdramatičnijih trenutaka na Košarama 1999. godine.

PROČITAJTE JOŠ OTKRIVAMO SVE o DRUGOJ SEZONI serije IGRA SUDBINE – Sofija više NIJE najveći NEPRIJATELJ ADE KANAČKI!

Bitka je trajala 67 dana od 9. aprila do 14. juna. U žestokoj i odsudnoj odbrani pripadnici Vojske Jugoslavije uspeli su da zaustave dalji prodor neprijatelja ka Kosovu i Metohiji. UČK teroristi su u Albaniju sa Kosova došli tokom 1998. i početkom 1999. godine gde su u terorističkim kampovima prošli vojnu obuku.

Prva epizoda dokumentarnog serijala „Ratne priče sa Košara” prikazuje situaciju na jugoslovensko-albanskoj granici tokom 1998. i 1999. godine. Zahvaljujući svedočenjima aktera borbi opisana je i rekonstruisana pogibija načelnika štaba 63. padobranske brigade Gorana Ostojića kao i stradanje petorice vojnika koje su 30. septembra 1998. godine iz zasede ubili UČK teroristi. Bio je to uvod u pokušaj kopnene ofanzive na Jugoslaviju, koji će uslediti nekoliko meseci kasnije početkom NATO bombardovanja. Pripadnici 53. graničnog bataljona u prvoj epizodi opisuju kako je izgledao napad na karaulu Košare 9. aprila 1999. godine. Oko 120 graničara pokušalo je da zaustavi UČK teroriste, ali brojniji neprijatelj uspeo je da uđe 200–300 metara na teritoriju Jugoslavije i da zauzme dominantne visove i samu zgradu karaule. U pomoć graničarima pristižu i pripadnici 125. motorizovane brigade i 5. bataljona Vojne policije.

PROČITAJTE JOŠ TAJNE VINOVE LOZE – Otkrivamo SVE o drugoj sezoni! Evo KADA počinje snimanje i KOLIKO će biti novih EPIZODA!

O pokušajima da ponovo pod svoju kontrolu stave dominantne visove Juničkih planina (Maja Glava i Rasa Košares) u drugoj epizodi govore pripadnici 53. graničnog bataljona, 125. motorizovane brigade, 5. bataljona Vojne policije, 63. padobranske brigade i 72. specijalne brigade. Oni svedoče o teškim prilikama u kojima su se našli s obzirom na to da je neprijatelj bio na uzvišenjima i dobro utvrđen, a vremenske prilike surove: sneg, magla i hladnoća. Svedoče, takođe, o borbama koje su vođene sredinom aprila 1999. godine, o pogibiji njihovih saboraca, o nadljudskoj snazi da se državna granica odbrani i da se zaustavi dalji prodor neprijatelja. Smrt je tih dana, bila svakodnevica učesnika bitke za Košare.

PROČITAJTE JOŠ Evo u KOM TERMINU će serija PORODICA biti emitovana na kanalima Superstar TV i RTS 1!

Treća epizoda dokumentarnog serijala „Ratne priče sa Košara” prati događaje na jugoslovensko-albanskoj granici tokom maja 1999. godine kada naše jedinice čvrsto drže liniju fronta i pokušavaju da povrate zaposednutu teritoriju i karaulu.
Potresna svedočenja pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su tada branili granicu Jugoslavije, donose i dramatične trenutke vazdušnih napada NATO alijanse koja je podržavala UČK teroriste i bombardovala kasetnim bombama položaje naše vojske. Najtragičnije je bilo u noći između 10. i 11. maja kada je na vrhu Maja Zez od kasetnih bombi poginulo 16 pripadnika Vojske Jugoslavije.

PROČITAJTE JOŠ Kalkanski krugovi 3. epizoda: Miona PRATI neobično STVORENJE i odlazi u ZABRAN! Sledi ŠOK!

U borbi sa UČK i NATO snagama poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije. Prosečna starost poginulih bila je 25 godina. Vojska Jugoslavije se sa Košara povukla tek nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma. Do 14. juna neprijatelj preko Košara nije mogao.

Slađana Zarić, autor filma Ratne priče sa Košara

Prva epizoda dokumentarnog serijala „Ratne priče sa Košara” biće emitovana 24. marta 2021. godine u 20 časova na Drugom programu RTS-a. Ostale dve epizode biće emitovane u narednim danima (25. i 26.marta) u istom terminu i na istom programu.

PROČITAJTE JOŠ ŠOK! Vojin Ćetković PRIZNAO! Ovo su NAJVEĆE GREŠKE serije TAJNE VINOVE LOZE!

Serija je urađena u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Autorka filma: Slađana Zarić

Direktori fotografije: Žarko Pekez i Petar Vujanić
Montažer: Bojan Perišić
Producenti: Snežana Rodić Sinđelić i Goran Ikonić
Novinarka: Vesna Ilić
Kompozitor: Vladimir Tošić

Foto Promo

Advertisement