Connect with us

FILM

OTKRIVAMO: Ovo su SVI glumci koji su igrali JOSIPA BROZA, a EVO ko je bio NAJBOLJI Tito!

Published

on

Tito je mit i simbol jednog, za mnoge srećnijeg vremena. Uprkos tituli doživotnog predsednika Jugoslavije, Josip Broz je bio običan čovek, sa svojim dobrim i lošim danima. Radovao se unucima, imao je intimne probleme i traume, brige i besane noći, psihičke i fizičke patnje. Taj drugi Tito, koji nakon svoje smrti takođe pripada prošlosti, još je manje poznat. Uprkos činjenici što je izašlo mnogo knjiga, monografija u kojima smo ga viđali čak i u bolničkoj postelji.

PROČITAJTE JOŠ: ŠOK! OTKRIVENO – EVO ko posipa KREČ oko ZABRANA u seriji KALKANSKI KRUGOVI!

Oni mediji koji su o njemu stalno govorili, televizija i film, ostavili su svedočanstva o Brozu. Najveći deo snimljenog materijala, bilo da je reč o dokumentarnom ili igranom programu, u 90 odsto je službenog karaktera.

Poznato je da je neprežaljeni vođa bio vatreni filmofil i obožavao je vesterne, ali u isto je vreme i njegova životna priča bila kao stvorena za film. Harizmatični simbol revolucije, ne samo u ovim krajevima već i u celom svetu gde je, takođe, ostavio neizbrisiv politički trag.

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVAMO – TOP 5 NAJVEĆIH TAJNI serije KALKANSKI KRUGOVI! Ko je BABA GUBA? I da li ZABRAN krije TAJNU BESMRTNOSTI?

Kad se na sve to dodaju mitovi i legende koje su o njemu raspredali, Tito je bio vrhunska filmska “roba”. Za života i posle smrti. Bez obzira na to da li se radi o njegovoj mladosti, ratnim godinama ili onom što je usledilo. A ko ga je sve igrao na filmu i televiziji, saznajte u nastavku teksta. I spremite se, lista je dugačka!

1. Ivan Beresnjev (U planinama Jugoslavije, 1946)

Ivan Beresnjev kao Tito u filmu „U planinama Jugoslavije“

Film o borbi jugoslovenskih pаrtizаnа protiv nemаčkog okupаtora započeo je kao rusko-jugoslovenska koprodukcija. Brzo je prerastao u problem, jer je kontrolu preuzela sovjetska produkcijska kuća “Mosfilm”. Filmski Staljin je ubrzo postao daleko važniji lik od Tita, Pavelića i Draže Mihailovića.

Posle sukoba Tita i Staljina, film “U planinama Jugoslavije” je zabranjen u Jugoslaviji. Titu se nije dopalo da pobede deli sa drugim, pogotovo ne u filmu o Jugoslaviji u kojem svi pričaju ruski.

Ipak, Ivan Beresnjev nije bio toliko loš Tito na filmu. Jugoslaviji je ovo bila potrebna lekcija da uskoro započne sa što kvalitetnijom domaćom produkcijom.

PROČITAJTE JOŠ: KALKANSKI KRUGOVI progovorili o lepri: GUBA i danas POSTOJI u Srbiji. EVO u kom GRADU!

2. Vjekoslav Afrić (Živjeće ovaj narod, 1947)

Vjekoslav Afrić u filmu „Živjeće ovaj narod“

Vjekoslav Afrić je u filmu “U planinama Jugoslavije” igrao Dražu Mihailovića. Nešto kasnije zaigrao je i Tita, a i reditelj je prvog partizanskog filma “Slavica”. Ukratko, Afrić je u kratkom vremenskom roku nanizao velike, “partizanske uspehe”.

U filmu “Živjeće ovaj narod” prema delu Branka Ćopića nije baš imao previše vremena da se razmaše u omanjoj ulozi Josipa Broza. Može vam promaći ako trepnete u pogrešnom trenutku.

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVAMO – KO je pevačica PLAVUŠA iz serije KALKANSKI KRUGOVI i KOJU TAJNU čuvaju njene PESME!

3. Ričard Barton (Sutjeska, 1973)

Ričard Barton u filmu „Sutjeska“

Ričard Barton je svakako jedan je od poznatijih glumaca u ulozi Tita. To se ne bi moglo pripisati njegovoj glumi, već činjenici da se radi o svetski poznatom glumcu. Bartonova uloga Broza našla se bezbroj puta na udaru kritika i mnogi je smatraju najgorom.

Tito ga je lično izabrao za ulogu, a šuškalo se da je tokom snimanja često znao da zaviri u čašicu i da je retko bio trezan.

– Barton je poslepodne bio potpuno neupotrebljiv, jer se napije za tri sekunde! Ja sam ga držao oko struka, kamera mu snima samo glavu dok stoji na nekoj steni i drži govor. Da je pao, nikada se više ne bi vratio. Sedeo sam i na prvoj projekciji sa Titom, kad smo gledali baš taj materijal kada je ovaj pijan glumio. Tito mi je tada rekao: “Pa, ja nisam bio ovako pijan u ratu”, otkrio je u jednom intervjuu Bata Živojinović.

PROČITAJTE JOŠ: Serija PORODICA: Glumica TIJANA MARKOVIĆ OTKRIVA – OVO su najveće RANE Marije MILOŠEVIĆ!

4. Marko Todorović (Užička republika, 1974), (Dani AVNOJ-a, 1983), (Odlazak ratnika, povratak maršala, 1986), (Četrdeset osma – zavera i izdaja, 1988)

Marko Todorović je više puta proglašavan za najboljeg Tita, a igra je čak pet puta!

Glumac Marko Todorović najpoznatiji je po ulozi Milana iz filmskih serijala “Lude godine” i “Žikina dinastija”. Ipak, starijim gledaocima poznat je i po tome što se najviše puta našao u ulozi Josipa Broza. Čak pet puta (film, TV i pozorište)!

Njegov prvi “izlet” bio je u “Užičkoj republici”, ali bila je to uloga lišena dijaloga pa se sve svelo na činjenicu da Tito i Todorović jednostavno liče. Ulogu je godinama razvio gotovo do savršenstva i mnogi koji su Tita lično poznavali tvrde da je bio najbolji i najuverljiviji.

Njegovim najboljim izdanjem smatra se film “Odlazak ratnika, povratak maršala” Save Mrmka gde je, tvrde, bio “najležerniji, najprirodniji i najbliži onom intimnom Titu”.

PROČITAJTE JOŠ: Miloš Biković na korak do OLTARA, sprema se VENČANJE…

5. Rade Šerbedžija (Bombaški proces, 1978)

Rade Šerbedžija kao Tito u mini-seriji „Bombaški proces“

Josip Broz je 1928. godine uhapšen nakon što su u zagrebačkom stanu, u koji je samo povremeno dolazio, otkrivene bombe. Zbog toga je osuđen na pet godina zatvora. Branko Ivanda snimio je mini-seriju o toj epizodi iz njegovog života, a uloga mladog revolucionara pripala je Radetu Šerbedžiji.

Gledajući fotografije mladog Tita i Šerbedžije u filmu, moglo bi se reći da je Rade odličan izbor. A i nema sumnje u njegove glumačke sposobnosti. Šerbedžija je baš kao i Marko Todorović, provodio sate pred ekranom proučavajući Tita u svakom dokumentarcu, od gestikulacije do osmeha.

Mada se smatra da je uloga mladog Tita zbog nepostojanja video materijala lakša, Šerbedžija je svoj posao odradio odlično.

PROČITAJTE JOŠ: Nataša Drakulić za FILM I TV otkriva SVE o seriji DARA IZ JASENOVCA! Evo KADA i na KOJI kanal stiže PRIČA O DARI!

6. Mihailo Miša Janketić (Licem u lice u Napulju, 1983)

Mihailo Miša Janketić kao Tito u TV filmu „Licem u lice u Napulju“

Televizijski film “Licem u lice u Napulju” iz 1983. Dejana Ćorkovića, dao nam je još jednog Tita. Ovog puta, uloga Josipa Broza pripala je Miši Janketiću dok se Petar Banićević u istom filmu našao u ulozi Vinstona Čerčila. Budući da je na internetu prilično teško pronaći ovaj film, može se konstatovati da je sličnost sa pravim Titom prihvatljiva.

PROČITAJTE JOŠ: Bojan Vuletić, reditelj serije “Porodica”: MILOŠEVIĆ je bio harizmatičan i DUHOVIT!

7. Lazar Ristovski (Igmanski marš, 1983)

Lazar Ristovski kao Tito u filmu „Igmanski marš“

Jedna od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe je Igmanski marš. “Igmanski marš” je i naziv srpsko-slovensko-crnogorskog partizanskog filma redatelja Zdravka Šotre iz 1983. Snimljen je prema knjizi “Igmanci” Živojina Gavrilovića. Osim Živojinovića, Štimca i Štrljića, u filmu se pojavljuje Lazar Ristovski u ulozi Tita.

PROČITAJTE JOŠ: Serija PORODICA 1. epizoda: Vlast OBMANJUJE narod da je Slobodan Milošević UHAPŠEN!

8. Zlatko Vitez (Pogrešna procena, 1987)

Zlatko Vitez kao Tito u filmu „Pogrešna procena“

Branko Ivanda je jedne prilike otkrio da je uloga Tita u “Bombaškom procesu” trebalo da pripadne Zlatku Vitezu. Budući da su svi glumci koji su bili planirani za ovaj zadatak morali proći stroge provere, precrtan je sa liste. Kao i dvadesetak drugih glumaca. Ta čast mu je pripala tek kasnije. Vitez je u TV projektu Miroslava Aleksića iz 1987. napokon zaigrao Tita.

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVAMO – Evo gde je snimana serija KALKANSKI KRUGOVI! Da li zaista postoji šuma ZABRAN?

9. Vojislav Brajović (Tito i ja, 1992), (Žućko, 2011)

Vojislav Brajević kao Tito u filmu „Tito i ja“

Vojislav Brajović na prvu loptu deluje kao glumac koga nikada ne biste stavili u ovu ulogu. Ali posle filma “Tito i ja” publika i kritika se složila da ima ono nešto. Posebno oko očiju. Liku Tita vratio se i 2012, u filmu “Žućko” u režiji Gordana Matića.

PROČITAJTE JOŠ: Milan Marić, junak serije PORODICA OTKRIVA – OVO mi je bilo NAJTEŽE kod lika ČEDOMIRA JOVANOVIĆA!

10. Dragoljub Ljubičić (Tito po drugi put među Srbima, 1993)

Dragoljub Ljubičić Mićko kao Tito u filmu „Tito, po drugi put među Srbima“

Devedesetih godina došao je film “Tito, po drugi put među Srbima” Želimira Žilnika. Dragoljub Ljubičić Mićko je obučen kao Tito ušao u narod.

– Bila je sjajna ta Žilnikova ideja, da izađem kao Tito na ulice Beograda i da “maršalskom” pojavom isprovociram prolaznike na razgovor. Tako smo saznali kako im je bez Tita i da li bi voleli da im se on, odnosno u konkretnom slučaju ja, vratimo. Naravno da su kostim i imitacija tu odigrali bitnu ulogu, jer je sve bilo istovremeno i ubedljivo i nadrealno, a na momente je dosezalo neočekivanu ozbiljnost i dubinu – izjavio je Mićko.

PROČITAJTE JOŠ: SENKE NAD BALKANOM: Junaci 3. SEZONE biće TITO i DRAŽA! A evo da li će se pojaviti i NIKOLA TESLA…

11. Radko Polič (Falsifikator, 2013)

Radko Polič kao Tito u filmu „Falsifikator“

Poslednji kadrovi igranog filma Gorana Markovića “Falsifikator” pali su na Bledu. Zanimljivo je da se u poslednjim scenama pojavio i poznati slovenački glumac Radko Polič i to kao Josip Broz Tito.

– Goran me je 2012. pozvao, predložio mi je ulogu Tita i snimanje na Bledu, baš kada je bio Dan mladosti. Bio sam iznenađen i rekao sam mu: “Ma daj, Gorane, buncaš. Kako?! Ja uopšte ne ličim na Tita”. Goran me je uveravao da će sve biti u redu, da nisam ni svestan kako će to u kadru izgledati. I bio je u pravu. Ni sam nisam znao da izgledam kao Tito – kroz smeh je istakao Polič.

PROČITAJTE JOŠ: FILM i TV EKSKLUZIVNO otkriva SVE o seriji JOVANKA (TITOVA SUPRUGA): Kasting u septembru, snimaće se čak i u EGIPTU!

12. Dragan Bjelogrlić (Ravna Gora, 2013)

Dragan Bjelogrlić kao Tito u seriji „Ravna gora“

U hvaljenoj i osporavanoj seriji “Ravna gora”, Tita je oživeo Dragan Bjelogrlić. Popularni glumac, reditelj i scenarista ovu ulogu je doživeo kao veliki izazov.

–  Za razliku od ostalih likova u seriji, Josipa Broza pamti veliki broj ljudi, zbog čega sam imao dodatnu odgovornost da na pravi način iznesem njegov lik. Sa druge strane, Tito je ogromna politička figura i čast mi je da igram takvog čoveka. Kao glumcu izuzetno mi je inspirativno to što je on bio pun kontroverzi, vrlo mistične biografije i sa mnogo različitih lica – rekao je Bjela.

PROČITAJTE JOŠ: Snežana Savić kao JOVANKA BROZ u novoj seriji o ljubavi TITA i njegove supruge!

13. Miloš Biković (Senke nad Balkanom, 2020- )

Milos Bikovic kao Tito
Miloš Biković kao Tito u seriji „Senke nad Balkanom“

Sedam godina kasnije, Dragan Bjelogrlić u svojoj seriji “Senke nad Balkanom” vratio je Tita na mali ekran. Na kraju druge sezone u ulozi Josipa Broza pojavio se Miloš Biković. Iako je reč samo o jednom kadru, u trećoj sezoni Tito će biti jedan od vodećih likova.

PROČITAJTE JOŠ: Sve što znamo o seriji JOVANKA BROZ! U igri TRI IDEJE za scenario, seriju radi hrvatska autorka i bivši prateći vokal TAJČI!

14. Nebojša Dugalić (Jovanka Broz i tajne službe, 2021)

Nebojša Dugalić kao Tito u igrano-dokumentarnoj seriji „Jovanka Broz i tajne službe“

U produkciji RTS-a trenutno se snima igrano-dokumentarne serije “Jovanka Broz i tajne službe”. Ulogu mlade Jovanke dočaraće Milica Tomašević, dok će je u poznijim godinama tumačiti Snežana Savić. Kao neizostavni deo njenog života, Tito će svakako biti jedan od vodećih likova u seriji, a igra ga Nebojša Dugalić.

Foto Firefly

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Advertisement