Connect with us

FILM

KORONA film BINDŽ: NEVIDLJIVI ČOVEK 2020 – Elizabet mlati Nevidljivka, a vi navijate ko uspaljena baba za Kiju protiv LUNE!

Published

on

Hej, hej, evo nas opet. Korona „drma“ svetom, u našoj zemlji od večeras 18. marta tačno u 20.00 na snagu stupa policijski čas. I baš je sve kao u seriji Okružen mrtvima. Onako proročanski, zastrašujuće i upozoravajuće. Za one koji su prethodnih 10 godina pratili svaku od 10 sezona, lekcije su tu da bi bile naučene i primenjene, a za „sporije“ đake, savet je jasan – učite brže, zombiji su iza ćoška! Naravno, ne one pravi, već oličeni u ljudskim strahovima i panici koji nam u kritičnim situacijama često daju i ružnije lice nego ono što je ono koje nose živi mrtvaci.

Pročitajte još Recenzija TAJKUN: ČESTITAMO! Srbi konačno uspeli da snime HIT TRILER! Mada, ima jednu manu…

Elem, da se vratimo na temu. Danas je to recenzija sjajnog filma reditelja Leja Vanela. Reč je o Nevidljivom čoveku, od strane kritike odlično ocenjenoj psihološkoj horor drami sa elementima trilera, koja nam je u ovo vreme kada nemamo pametnija posla nego da sedimo kod kuće i bindžujemo filmove i serije, čitamo knjige i sređujemo kuće, došla kao pravo osveženje i vratila nadu u savremenu kinematografiju.

Ono kad morate da obožavate Elizabet Mos, iako je organski ne podnosite

Da se razumemo u startu. Ako postoji glumica koja nam svojom pojavom izaziva revolt želuca i organizma, onda je to Elizabet Mos. Jedan od razloga što i nismo neki veliki fanovi Sluškinjine priče. Međutim, žena koliko god nam antipatija izazivala svojim likom, na crvenom tepihu i pri gostovanjima u raznim emisijama, toliko nas svakom svojom ulogom iznova mentalno „raznese“ do te mere da smo vremenom razvili poseban oblik Stokholmskog sindroma prema njoj i protiv svoje svesti učlanili se u klub njenih najvećih obožavalaca.

Pročitajte još Zapadni Svet 3: TOP 5 gorućih pitanja na koja smo KONAČNO dobili ODGOVORE!

Rolom Sesilije Kas, zatočenice lošeg braka i muža manipulatora, psihopate i siledžije, Elizabet Mos je uspela u tome da genijalnu ideju Vanela izdigne za 10 nivoa iznad svakog očekivanog rezultata i potpuno novom verzijom legendarnog klasika iz 1933. „obrne igricu“, te kultni stari evergrin „Nevidlji čovek“ učini simpatičnim crtaćem za predškolski nivo.

Nevidljivi čovek iz 2020. godine lako je u prvih 10 minuta filma razvejao sve naše strepnje – šta film ovakve tematike može ponuditi savremenom čoveku, gotovo čitav vek posle originala?

Genijalna Elizabet Mos svakim gestom JEDE rolu Sesilije Kas u filmu NEVIDLJIVI ČOVEK 2020

I odgovor nam je „zapušio“ usta i u sledećih sat i po prikovao oči za ekran (nažalost, veliko platno nam više nije dostupno, ugasila ga Korona). Moćna psihološka drama, koju u 70 odsto filma do kulminacije dovodi fenomenalna gluma Mosove, taj neuhvatljivi pogled žene čiji um poput jednoroga u teranju šeta kroz sve stadijume ludila, sigurne u jednu jedinu stvar – da ona nije luda, čak i praznine i tišinu kojom film obiluje ispunjava tenzijom koja tera telo iz kože. A čime?

Pročitajte još INTERVJU Tamara Šustić: LJUBAVNE muke su TEŽE od STUDENTSKIH!

Upravo onim što čini i magičnim Nevidljivog čoveka 2020. Reditelj novog filma zadržao je samo osnovu priče – postoji nevidljivi čovek i reč je o ludom naučniku nasilne prirode. Međutim, sve ostalo što sledi je potpuni 21. vek.

Ono što nas dovodi do mentalnog pucanja i želje da skočimo na ekran i zadavimo Andreja Grifina (Oliver Džekson Koen) jeste odličan prikaz psihološkog horora koji proživljavaju žrtve ne samo bračnog, već i porodičnog, partnerskog, i svakog drugog oblika nasilja. U tome je najveći značaj ovog filma. Zbog toga Nevidljivi čovek 2020 nije samo običan horor ili drama. To je filmska disertacija stanja u kom se nalaze mete onih koji smatraju da imaju svako pravo na njihove živote, slobodu, tela i misli.

Boreći se sa Nevidljivim Elizabet Mos vrišteći poručuje svima njima STOP NASILJU i uvlači nas duboko u tamu na koju su žrtve manipulatora i nasilnika osuđene.

Posmatramo sve tehnike kojima se oni služe kako bi im život pretvorili u pakao – od socijalne izolacije, preko mentalnih igrica do ekstrema poput drogiranja i fizičkog zlostavljanja koje izbacuje iz pameti i pred zlostavljanu osobu stavlja neizreciv izbor: odustati ili se boriti. Elizabetina Ses bira, naravno, drugo rešenje i pokazuje nam koliko teško je sam ići ne samo protiv svog neprijatelja, već i protiv celog društva, pa čak i najrođenijih koji su u međuvremenu okrenuti protiv vas. Ukratko, Nevidljivi čovek 2020 ne može poslužiti kao priručnik za spasenje od siledžija, ali je dobro filmsko štivo koje nam može pomoći da shvatimo i bolje razumemo one koji se nalaze u bezizlaznim životnim situacijama nalik onoj prikazanoj u filmu. I zapamtite, ne morate biti supruga da biste bili zlostavljani. Možete biti nečije dete, brat, sestra, zaposleni… Nijedno od navedenih ne zaslužuje takav pakao.

Pročitajte još Sve o II sezoni srpske “Igre prestola”: ODUŠEVIĆE VAS nove priče serije “SRPSKI JUNACI SREDNJEG VEKA”!

Šta u filmu ŠKRIPI?

Kada je reč o eventualnim propustima u filmu, ima ih, ali ne narušavaju ukupnu ocenu o filmu. Za početak, to što Sesilija u 21. veku, pored gomile sigurnih kuća, državnih institucija i nevladinih organizacija beži pod okrilje policajca Džejmsa Laniera (Aldis Hodž), koji ne znamo kako bi trebalo da joj pomogne, ali ok…

Dalje, sam trenutak sajber odela koje Adrijana čini nevidljivim, ali ok je i to. Vek je 21. Sve je moguće.

I za kraj, to što metar i šumska jagoda visoka Elizabet Mos redovno razvali od batina Nevidljivog čoveka, pa ga na kraju i prekolje (ups, spojlerčić nam ispade, pravite se da ga niste videli), a to isto ne samo što ne pođe za rukom celoj policijskoj četi, nego ni pomenutom Džejmsu, stenčugi od čoveka, čiji bicepsi, grudni i guzni mišići čine samostalni planetarni sistem, već ga Nevidljivko premlati ko vola u kupusu, više je nego apsurdno. Ali i to je ok…

Za Nevidljivog čoveka 2020 od nas VELIKA POZITIVNA OCENA! A sada, draga Korono, koji je sledeći film koji ćemo zbog tebe pogledati?

Foto PROMO

Continue Reading
Advertisement