Connect with us

Preporuke

Emisija dana – sreda, 2. septembar: Tunis (RTS 2, 17.30)

Published

on

Ekipa RTS-a prešla je oko 2.000 kilometara kroz Tunis, uključujući i Saharu. Ova zemlja, okružena Sredozemnim morem s jedne i „peščanim morem“ – Saharom s druge strane, osvajana je mnogo puta. Ovo je, po površini koju zauzima, najmanja država Severne Afrike. Južni deo Tunisa jeste pustinja, ali veći deo zemlje je mediteranski i liči na svaku drugu mediteransku zemlju.

Tunis je zemlja boja i kontrasta, orijentalnih začina i mirisa, prirodnih lepota, starih gradova, festivala i potomaka Berbera. Ima dugu turističku tradiciju zahvaljujući svojoj obali, modernim hotelima, brojnim restoranima, međunarodnim aerodromima i lukama. U toj zemlji ukrštaju se afrički, arapski i mediteranski duh.

Značajan izvor prihoda za Tunis je turizam. Učestvuje sa 15 procenata u bruto domaćem proizvodu. Tvrde da svaki peti stanovnik radi u turizmu. Tunis je sve ono između pustinje i mora, od golfa do talasoterapije. Ima više od 30.000 istorijskih znamenitosti koje svedoče o civilizaciji koja se ukorenila u istoriju dužu od tri hiljade godina. Više od 800 hotela sa četiri ili pet zvezdica, sedam međunarodnih aerodroma i osam luka, koji ga povezuju sa svetom.

Savremeno tunisko društvo je ravnoteža između tradicije i zapadnog načina života. Pored arapskog, zvanični jezik je francuski. Dvojezičnost i povoljan položaj imaju pozitivan uticaj na saradnju, kako sa arapskim zemljama, tako i sa zapadnim svetom.

Tunišani su pretežno Arapi pomešani sa Berberima i ostalim sredozemnim i afričkim narodima. Na jugu zemlje živi nomadsko pleme Tuarega. Među svetske unikate spada naseobina prvobitnih stanovnika severne Afrike – Berbera. U oblasti vrhova Matmate, gde temperatura dostiže i 50 °S, nalaze se pećinski domovi u peskovitoj zemlji – u kojima je tokom cele godine stalna temperatura 20 stepeni.

Snimatelj je Milan Nešić a urednik emisije Nebojša Kotlajić.

Foto RTS

Continue Reading
Advertisement